Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια με Travel Hacking

Travel Hacking
Φωτ: digitaltrends.com

Οι μηχανές κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων έχουν ψεγάδια, κάποιες κρυφές αδυναμίες που οφείλονται στην περιπλοκότητα του συστήματος κρατήσεων και στον απαρχαιωμένο σχεδιασμό τους. Χιλιάδες επιβάτες ανακαλύπτουν καθημερινά αυτές τις αδυναμίες και αγοράζουν πολύ φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, σε τιμές ακόμα και κάτω του κόστους.

Χιλιάδες υποψήφιοι «travel hackers» ανά τον κόσμο ψάχνουν εντατικά για αεροπορικά εισιτήρια με ναύλους κάτω του κόστους. Καθένας από αυτούς έχει εξασκηθεί σε μια συγκεκριμένη μέθοδο και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να εκμεταλλευθεί μια αδυναμία του συστήματος κρατήσεων.

Εντέλει, κάποιοι τα καταφέρνουν. Εννιά στις δέκα φορές θα έχουν ξεγελάσει το σύστημα κρατήσεων ώστε να μη χρεώσει τον επίναυλο καυσίμων. Πιο σπάνια, θα έχουν εντοπίσει εσφαλμένους ναύλους που «ανέβασε» κατά λάθος στο σύστημα κάποιος υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας. Και τότε, αφού κάνουν κράτηση φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων για τον εαυτό τους, μοιράζονται το πολύτιμο μυστικό με τα online φιλαράκια τους.

Λίγα λόγια για τον επίναυλο καυσίμων

Η μεγάλη άνοδος και οι συνεχείς αυξομειώσεις των τιμών στα καύσιμα, υποχρέωσε τις αεροπορικές εταιρείες να επιβάλλουν στα εισιτήρια τον «επίναυλο καυσίμων», ένα ειδικό τέλος εντελώς ανεξάρτητο από τον αεροπορικό ναύλο.

Στην πορεία, οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποίησαν τον επίναυλο καυσίμων σαν εργαλείο για να αυξομειώνουν τις τιμές των εισιτηρίων κατά βούληση, χωρίς να μεταβάλλουν το βασικό ναύλο. Σαν αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, το κόστος του επίναυλου καυσίμων είναι εντελώς διαφορετικό για κάθε εταιρεία και δρομολόγιο.

Μέθοδοι Travel Hacking:

1. Βρείτε «υποψήφιους» ναύλους

Οι ναύλοι που είναι «υποψήφιοι» για να ελαττωθεί το κόστος τους με τις τεχνικές που θα αναπτύξουμε παρακάτω, είναι αυτοί που έχουν χαμηλό ναύλο και υψηλό επίναυλο καυσίμων.

Υψηλό επίναυλο καυσίμων έχουν συνήθως οι πολύ μακρινές πτήσεις, προφανώς είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε αντίστοιχες πτήσεις απευθείας από την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα βέβαια, καθώς μπορείτε να επιβιβαστείτε σε μια πολύ μακρινή πτήση από κάποιο αεροδρόμιο του εξωτερικού.

Θα χρησιμοποιήσουμε το εξαιρετικό λογισμικό Matrix της ITA Software (Google) για να εντοπίσουμε τους υποψήφιους ναύλους. Στο Matrix, ο επίναυλος καυσίμων χαρακτηρίζεται με τους κωδικούς YQ ή YR.

Στο παρακάτω παράδειγμα βλέπετε έναν υποψήφιο ναύλο για το δρομολόγιο Ζυρίχη - Νέα Υόρκη με American Airlines. Ο βασικός ναύλος κοστίζει μόλις 35,50€ ανά πτήση, ενώ ο επίναυλος καυσίμων κοστίζει 277,58€ για ολόκληρο το ταξίδι.

Χρεώσεις ναύλου - Επίναυλος καυσίμων

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο επίναυλος καυσίμων αποτελεί το 65% της συνολικής τιμής του εισιτηρίου. Αν μπορούσε με κάποιο τρόπο να μειωθεί, θα υπήρχε ένα πολύ σημαντικό οικονομικό όφελος για τον επιβάτη.

Προαπαιτούμενα

  • Online μηχανή κρατήσεων με δυνατότητα πολλαπλών προορισμών όπως το airtickets.gr.
  • Να μην υπάρχει ανθρώπινη ανάμειξη στη διαδικασία κράτησης, όλες οι κινήσεις να γίνουν online.
  • Να μη ζητήσετε αλλαγή ημερομηνίας ή αναβάθμιση θέσης για το συγκεκριμένο ταξίδι.

2. Η ξεπερασμένη μέθοδος 3X

Τον παλιό καλό καιρό βρισκόταν σε άνθηση η μέθοδος 3X ή «τρίτου χτυπήματος», η οποία σήμερα θεωρείται ξεπερασμένη. Για να εκμηδενιστεί ο επίναυλος καυσίμων, ήταν αρκετό μαζί με την κράτηση της διαδρομής που σας ενδιέφερε, να κάνετε ταυτόχρονη κράτηση σε μια τρίτη διαδρομή (αναφέρεται σαν τρίτο χτύπημα ή 3X) με την επιλογή «Πολλαπλοί προορισμοί» του online ταξιδιωτικού πρακτορείου.

Ο μόνος περιορισμός, ήταν η τελευταία πτήση να είναι εντελώς άσχετη με το ταξίδι σας, να έχει εντελώς διαφορετική αφετηρία και προορισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι «πειρατές των μηχανών κράτησης» διάλεγαν μια φθηνή πτήση σε ένα απομακρυσμένο μέρος του κόσμου, την οποία προφανώς δεν εκτελούσαν ποτέ. Βέβαια, για να βρεθεί η «κατάλληλη» πτήση, χρειαζόταν αρκετός πειραματισμός και επιμονή.

Από κάποια στιγμή και μετά, οι αεροπορικές εταιρείες κατάφεραν να μπαλώσουν πολλά κενά του συστήματος κρατήσεων, με αποτέλεσμα η μέθοδος 3X να μην είναι πλέον αρκετά αποδοτική. Οι Travel Hackers στράφηκαν στην 1X, μια παραλλαγή της μεθόδου 3X που καλύπτουμε στην επόμενη καρτέλα.

3. Η μέθοδος 1X

Από όταν άρχισε να μην είναι αποδοτική η μέθοδος 3X, οι πειρατές των μηχανών κράτησης δημιούργησαν μια παραλλαγή της, τη μέθοδο 1X. Αυτή τη φορά, η κράτηση περιλαμβάνει μια έξτρα πτήση πριν από το κανονικό ταξίδι.

Όμως, υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους. Στη μέθοδο 1X πρέπει οπωσδήποτε να επιβιβαστείτε στην πρώτη -πιθανώς άσχετη- πτήση. Αν δεν το κάνετε, σύμφωνα με τους όρους των αεροπορικών εταιρειών θα ακυρωθεί ολόκληρο το ταξίδι σας.

Φυσικά, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί, ώστε η πρώτη πτήση (1X) να μην είναι καθόλου άσχετη με το υπόλοιπο ταξίδι, όπως στο παρακάτω παράδειγμα.

Παράδειγμα

  • 1X - Πτήση Αθήνα - Φρανκφούρτη.
  • Διαδρομή Φρανκφούρτη - Ζυρίχη με τρένο ή άλλο μέσο
  • 2X - Πτήση Ζυρίχη - Νέα Υόρκη
  • 3X - Πτήση Νέα Υόρκη - Ζυρίχη

Η μέθοδος 1X έχει μεγάλη περιπλοκότητα και αντικειμενική δυσκολία στην εύρεση μιας πρώτης «άσχετης» πτήσης, που όμως να βολεύει τους επιβάτες. Λόγω αυτών των δυσκολιών, οι πειρατές των μηχανών κράτησης προχώρησαν σε μια νέα, καλύτερη μέθοδο. Τις πτήσεις Open-Jaw (ανοιχτό σαγόνι).

Χρειάζεται ψάξιμο και επιμονή μέχρι να βρεθεί ο σωστός συνδυασμός πτήσεων που θα μειώσουν τον επίναυλο καυσίμων.

4. Πτήσεις Open-Jaw

Οι πτήσεις Open-Jaw αποτελούν νέο πεδίο δράσης για τους πειρατές των μηχανών κράτησης. Και πάλι είναι δυνατό να μην χρεωθεί ο επίναυλος καυσίμων με κάποιους από τους άπειρους συνδυασμούς πτήσεων που υπάρχουν, ενώ είναι πολύ μεγαλύτερη η πιθανότητα να βρεθούν πτήσεις που πραγματικά να βολεύουν τους επιβάτες.

Ο όρος Open-Jaw αναφέρεται στις πτήσεις με επιστροφή όπου ο επιβάτης δεν επιστρέφει στο αεροδρόμιο της αφετηρίας του, αλλά σε κάποιο άλλο, σχετικά κοντινό αεροδρόμιο.

Εναλλακτικά, η πτήση επιστροφής δεν αναχωρεί από το αεροδρόμιο προορισμού, αλλά από κάποιο άλλο, επίσης κοντινό αεροδρόμιο. Αν σχεδιάσετε τη διαδρομή, θα δείτε ότι μοιάζει αρκετά με ανοιχτό σαγόνι.

Open-Jaw θεωρείται και η πτήση όπου τα δύο σκέλη της έχουν εντελώς διαφορετική αφετηρία και προορισμό, πάντα σε αναλογικά κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Μοναδικός περιορισμός, η απόσταση ανάμεσα στα δύο αεροδρόμια αφετηρίας ή προορισμού -το «ανοιχτό σαγόνι»- να είναι μικρότερη και από τα δύο σκέλη του ταξιδιού.

Παραδείγματα πτήσεων Open-Jaw

  • Πτήση Ζυρίχη - Νέα Υόρκη με επιστροφή Φιλαδέλφεια - Ζυρίχη
  • Πτήση Ζυρίχη - Νέα Υόρκη με επιστροφή Νέα Υόρκη - Φρανκφούρτη
  • Πτήση Ζυρίχη - Νέα Υόρκη με επιστροφή Νιούαρκ - Φρανκφούρτη

Δείτε ένα παράδειγμα για open-jaw ταξίδι στη Μελβούρνη που ανακαλύψαμε τυχαία, σκαλίζοντας τη μηχανή κρατήσεων.

Εξειδικευμένες κοινότητες Travel Hacking

Χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο προσπαθούν καθημερινά να ξεγελάσουν τις μηχανές κρατήσεων, μάλιστα έχουν συστήσει online κοινότητες για να αλληλοβοηθούνται και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Το γνωστό φόρουμ milepoint έχει αντίστοιχο εξειδικευμένο τομέα για Travel Hacking.

Έχουν επίσης δημιουργηθεί εξειδικευμένες ιστοσελίδες στις οποίες καταγράφονται οι επιτυχημένες προσπάθειες εντοπισμού φθηνών Open-Jaw πτήσεων. Δείτε για παράδειγμα τη βρετανική, την ιταλική και τη γερμανική έκδοση της αμερικανικής Travel Pirates.

Πρέπει να γνωρίζετε βέβαια πως ελάχιστες ώρες μετά από τη δημοσίευση μιας τέτοιας ευκαιρίας, οι αεροπορικές εταιρείες φροντίζουν και «μπαλώνουν» την τρύπα στο σύστημα, ώστε να χρεώνει κανονικά τον επίναυλο καυσίμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *