Ryanair FAQ » Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα

Ryanair
Φωτ: Ryanair.com

Στο inFlight δεχόμαστε συνεχώς ερωτήματα για τη Ryanair, που αφορούν κρατήσεις, κάρτες επιβίβασης, αποσκευές κλπ. Επειδή τα θέματα είναι λίγο-πολύ παρόμοια, σας παρουσιάζουμε τις συχνότερες ερωτήσεις / απαντήσεις σε μορφή FAQ, τις οποίες εμπλουτίζουμε καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα των επισκεπτών μας.

➤ Υπάρχει κάποια κρυφή χρέωση στους φθηνούς ναύλους της Ryanair;

Δεν υπάρχει καμία κρυφή χρέωση για τους επιβάτες που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Ryanair. Πρόσθετες χρεώσεις προκύπτουν όταν οι αποσκευές ξεπερνούν σε μέγεθος ή βάρος τα προβλεπόμενα, αν δεν υπάρχει εκτυπωμένη κάρτα επιβίβασης από το σπίτι, όταν οι επιβάτες δεν φθάσουν έγκαιρα στο αεροδρόμιο, κλπ.

➤ Δεν έχει έρθει το email επιβεβαίωσης της κράτησης, τι μπορώ να κάνω;

Καταρχήν κάντε λίγη υπομονή γιατί συμβαίνει αρκετές φορές να αργούν τα emails επιβεβαίωσης των κρατήσεων. Αν έχει περάσει εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς να έχετε λάβει την επιβεβαίωση κράτησης, μπορείτε να συνδεθείτε στην ιστοσελίδα της Ryanair και να επιλέξετε «Check-in». Εκεί θα βρείτε 3 διαφορετικές επιλογές επιβεβαίωσης των στοιχείων σας, οπότε θα καταφέρετε να συνδεθείτε ακόμη και στις περιπτώσεις που έχετε δώσει λανθασμένο email κατά την κράτηση, ή δεν έχετε σημειώσει τον κωδικό κράτησης.

Αν όλα πάνε καλά και όντως υπάρχει κράτηση, μόλις συνδεθείτε η Ryanair σας ενημερώνει σε πόσο καιρό είναι η αναχώρηση του ταξιδιού και πότε μπορείτε να πραγματοποιήσετε online «Check-in». Δεν χρειάζεστε κάποια άλλη επιβεβαίωση.

➤ Τι ισχύει σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης λόγω απεργίας;

Σε κάθε περίπτωση που ακυρώνεται μια πτήση, η Ryanair είναι υποχρεωμένη να σας επιστρέψει το κόστος των εισιτηρίων ή να σας αλλάξει τα εισιτήρια σε μια ημερομηνία που να σας βολεύει. Για επιστροφή χρημάτων επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα και υποβάλετε αίτημα αποζημίωσης. Για αλλαγή ημερομηνίας, επικοινωνήστε με κάποιον εκπρόσωπο της εταιρείας μέσω live chat ή τηλεφώνου. Προσοχή, στην περίπτωση απεργίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, δεν δικαιούστε καμία επιπλέον αποζημίωση.

➤ Με ποιο ταξιδιωτικό έγγραφο ταξιδεύουν τα παιδιά κάτω των 12 ετών;

Aπαραίτητα διαβατήριο για πτήσεις εξωτερικού. Για πτήσεις εσωτερικού -αν δεν υπάρχει διαβατήριο- μπορείτε να ταξιδέψετε με βιβλιάριο υγείας (αρκεί να έχει φωτογραφία με σφραγίδα), ή έγγραφο ταυτοπροσωπείας από ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα.

➤ Μπορώ να ταξιδέψω με παλιά ταυτότητα;

Μπορείτε να ταξιδέψετε με ταυτότητα παλιού τύπου σε όλες τις πτήσεις εσωτερικού. Σε πτήσεις εξωτερικού, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ταυτότητα νέου τύπου που να αναγράφει τα στοιχεία σας και με λατινικούς χαρακτήρες, ή διαβατήριο.

➤ Έχασα την ταυτότητά μου και πετάω σύντομα με Ryanair, τι να κάνω;

Μπορείτε να επιβιβαστείτε σε πτήση εσωτερικού με ένα έγκυρο δίπλωμα οδήγησης με φωτογραφία, ή κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο με τη φωτογραφία σας (προσοχή, η φωτογραφία θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα ή μέρος αυτής). Για πτήσεις εξωτερικού, αν δεν προλαβαίνετε να εκδώσετε ταυτότητα, ίσως πρέπει να δείτε τη λύση του διαβατηρίου που εκδίδεται ταχύτερα.

➤ Στις μέγιστες διαστάσεις της βαλίτσας χειραποσκευής (55x40x20) περιλαμβάνονται τα ροδάκια;

Ναι, περιλαμβάνονται τα ροδάκια και τα χερούλια.

➤ Τι γίνεται αν τελικά δε μπορέσω να ταξιδέψω στη συγκεκριμένη ημερομηνία που έχω εκδώσει εισιτήρια Ryanair;

Η αλλαγή ημερομηνίας στο εισιτήριο κοστίζει αρκετά χρήματα (τέλος αλλαγής συν πιθανή διαφορά στην αξία του ναύλου), ίσως σας κοστίσει ακριβότερα από την αγορά κάποιου νέου εισιτηρίου (ειδικά αν τρέχει κάποια προσφορά). Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ακυρώσετε το εισιτήριο προκειμένου να σας επιστραφούν οι φόροι, αν και συνήθως πρόκειται για μικροποσά.

➤ Έγραψα λανθασμένα το όνομα / επίθετο στην κράτηση, τι να κάνω;

Η Ryanair δίνει τη δυνατότητα να κάνετε αλλαγές στα ονόματα ηλεκτρονικά (μέσα από την ιστοσελίδα της) με χρέωση 110€ ανά επιβάτη, αρκεί να μην έχετε προχωρήσει σε check-in. Αν έχετε ήδη πραγματοποιήσει check-in, οι αλλαγές στα ονόματα γίνονται μόνο μέσω τηλεφωνικού κέντρου και χρεώνονται 160€ ανά επιβάτη. Είναι προφανές ότι με τόσο ακριβές χρεώσεις για αλλαγή ονομάτων, σε αρκετές περιπτώσεις θα σας συμφέρει να ακυρώσετε τα εισιτήρια με λάθος όνομα και να προχωρήσετε σε μια νέα κράτηση.

➤ Πως γίνεται η ακύρωση πτήσης με επιστροφή φόρων;

Για να ακυρώσετε μια αχρησιμοποίητη πτήση επισκεφτείτε το αρμόδιο τμήμα στην ιστοσελίδα της Ryanair, επιλέξτε «Αίτηση για επιστροφή του φόρου του κράτους (αχρησιμοποίητη πτήση)» και συμπληρώστε τα απαιτούμενα στοιχεία. Επειδή η Ryanair επιβάλλει διοικητική χρέωση 20€ ανά άτομο / κράτηση στις ακυρώσεις εισιτηρίων, είναι πολύ πιθανό να σας επιστραφεί ένα πολύ μικρό ποσό από το υπόλοιπο των φόρων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν δικαιούστε καμία επιστροφή χρημάτων.

➤ Μπορώ να μεταφέρω τσάντα φορητού υπολογιστή (λαπτοπ) εκτός από τη χειραποσκευή μου;

Εκτός από τη χειραποσκευή μέχρι 10 κιλά, η Ryanair επιτρέπει να μεταφέρετε μαζί σας μια μικρή τσάντα διαστάσεων 35 x 20 x 20 εκατοστά, ανεξαρτήτως βάρους. Αν το λαπτοπ σας είναι σχετικά μικρό, τότε μπορείτε να το έχετε σαν δεύτερη αποσκευή. Αρκετοί επιβάτες μεταφέρουν ακόμη και laptop 15 ιντσών στις πτήσεις της Ryanair χωρίς κανείς να τους δημιουργήσει πρόβλημα για ελάχιστα έξτρα εκατοστά, αυτό όμως έχει να κάνει με την αυστηρότητα του υπαλλήλου που θα πραγματοποιήσει τον έλεγχο.

➤ Τι να γράψω στο πεδίο «ημερομηνία τιμολόγησης» όταν κάνω check-in μέσω της εφαρμογής για κινητά;

Αν κάνετε check-in μέσω της εφαρμογής της Ryanair για κινητά, εμφανίζεται λανθασμένα το πεδίο «ημερομηνία τιμολόγησης» αντί του σωστού «ημερομηνία γέννησης», λόγω κακής μετάφρασης. Εσείς συμπληρώστε κανονικά την ημερομηνία γέννησης και θα είστε εντάξει.

➤ Μπορώ να ταξιδέψω με σκυλί σε πτήση της Ryanair;

Η μόνη περίπτωση να επιβιβαστεί σκύλος σε πτήση της Ryanair, είναι αν πρόκειται για σκύλο - οδηγό τυφλών.

➤ Ενώ καταχώρησα δύο ονόματα κατά την κράτηση, στην κάρτα επιβίβασης εμφανίζεται μόνο το πρώτο. Υπάρχει πρόβλημα;

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν το όνομα που εμφανίζεται στην κάρτα επιβίβασης είναι το πρώτο που αναγράφεται στην αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό σας.

➤ Επιτρέπονται ασυνόδευτα παιδιά στις πτήσεις της Ryanair;

Η Ryanair δεν επιτρέπει να ταξιδέψουν παιδιά κάτω των 16 ετών χωρίς τη συνοδεία ενήλικα επιβάτη.

➤ Μπορώ να μεταφέρω φάρμακα σε υγρή μορφή στη χειραποσκευή μου;

Μπορείτε να μεταφέρετε φάρμακα σε υγρή μορφή για τις ανάγκες του ταξιδιού σας, χωρίς να είναι απαραίτητο να τα τοποθετήσετε σε πλαστική διάφανη σακούλα. Αρκεί να τα έχετε σε ετοιμότητα και να τα δείξετε στον υπάλληλο που πραγματοποιεί τον έλεγχο ασφαλείας.

➤ Είμαι διαβητικός/ή, επιτρέπεται να μεταφέρω ενέσεις ινσουλίνης, βελόνες & μετρητή σακχάρου στη χειραποσκευή μου;

Μπορείτε να μεταφέρετε ενέσεις ινσουλίνης και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη μέτρηση του σακχάρου στη χειραποσκευή σας, όμως θα πρέπει να έχετε μαζί σας μια βεβαίωση από γιατρό που να πιστοποιεί ότι είστε διαβητικός/ή και ότι λαμβάνετε θεραπεία ινσουλίνης.

➤ Πόσο κοστίζει η αλλαγή ημερομηνίας σε κράτηση της Ryanair;

Οι χρεώσεις ποικίλλουν ανάλογα με την περίοδο που ταξιδεύετε και τον τρόπο με τον οποίο έγινε η κράτηση. Αν η κράτηση έγινε μέσω ίντερνετ, πληρώνετε από 30 μέχρι 40 ευρώ για πτήσεις εσωτερικού και από 50 μέχρι 60 ευρώ για πτήσεις εξωτερικού. Οι τιμές ισχύουν για απλή μετάβαση, υπολογίστε τα διπλά χρήματα για πτήσεις επιστροφής.

➤ Η γυναικεία τσάντα ώμου θεωρείται δεύτερη χειραποσκευή;

Η τσάντα ώμου -ανδρική ή γυναικεία- θεωρείται κι αυτή χειραποσκευή. Εκτός από την κύρια χειραποσκευή σας, η Ryanair επιτρέπει να πάρετε μαζί σας στο αεροπλάνο μια δεύτερη τσάντα (χειρός / ώμου / πλάτης) με μέγιστες διαστάσεις 35 x 20 x 20 εκατοστά.

➤ Το παιδικό καρότσι ταξιδεύει δωρεάν;

Αν ταξιδεύετε με παιδιά, μπορείτε να μεταφέρετε δωρεάν ένα πλήρως αποσυναρμολογούμενο παιδικό καρότσι ή διπλό καρότσι ή άλλο σύστημα ταξιδίου ανά παιδί.

➤ Μπορώ να ταξιδέψω με boarding pass σε ηλεκτρονική μορφή (pdf);

Η Ryanair είναι ξεκάθαρη στο συγκεκριμένο ζήτημα, η κάρτα επιβίβασης πρέπει οπωσδήποτε να είναι εκτυπωμένη, δεν ισχύει σε ηλεκτρονική μορφή. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης, μπορείτε να κάνετε check-in μέσω της mobile εφαρμογής (app) της Ryanair. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να εκτυπώσετε κάτι, πρέπει όμως να έχετε το κινητό σας φορτισμένο για να επιδείξετε το mobile boarding pass στον έλεγχο.

➤ Η Ryanair μου ανάθεσε θέσεις που δεν είναι δίπλα-δίπλα, τι μπορώ να κάνω;

Προφανώς κάνατε check-in την τελευταία στιγμή και δεν υπήρχαν θέσεις, γιατί η Ryanair αναθέτει πάντα διπλανές θέσεις σε άτομα που μοιράζονται την ίδια κράτηση, εφ' όσον υπάρχει διαθεσιμότητα. Μέχρι 2 ώρες πριν την πτήση μπορείτε να αγοράσετε premium θέσεις, οι οποίες κρατούνται μέχρι την τελευταία στιγμή και υπάρχουν καλές πιθανότητες να βρείτε διπλανές θέσεις με το ανάλογο κόστος.

➤ Επιτρέπεται στο αεροπλάνο ηλεκτρονικό τσιγάρο με τα υγρά του;

Μπορείτε να ταξιδέψετε με ηλεκτρονικό τσιγάρο στην τσέπη σας ή στη χειραποσκευή σας. Δεν υπάρχει κάποιος ειδικός περιορισμός για τα υγρά του, ισχύουν οι γενικοί περιορισμοί για όλα τα υγρά, δηλαδή μπουκαλάκια όχι μεγαλύτερα των 100ml κλπ.

Αυτό που απαγορεύεται, είναι να ταξιδέψετε με ηλεκτρονικό τσιγάρο σε αποσκευή προς αποθήκευση, επειδή υπάρχει πιθανότητα να πάρει φωτιά η μπαταρία του.

➤ Ποιες είναι οι μέγιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις μιας παραδιδόμενης βαλίτσας;

Οι μέγιστες διαστάσεις μιας παραδιδόμενης αποσκευής στις πτήσεις της Ryanair είναι 81 εκ. (ύψος), 119 εκ. (πλάτος) και 119 εκ. (βάθος). Μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος σε υπέρβαρες αποσκευές τα 32 κιλά.

Δείτε επίσης:

148 Σχόλια

 • Καλησπέρα. Έχω κάνει τσεκ ιν εδώ και καιρό για την πτήση μου προς Αγγλία στις 11/11/17 και δήλωσα ως ταξιδιωτικό έγγραφο την ταυτότητα μου. Σήμερα πήγα να βγάλω διαβατήριο όμως δεν με εξυπηρέτησαν γιατί στην ταυτότητά μου ο τόπος γέννησης γράφει Θεσ/νίκη αντί για Θεσσαλονίκη. Οπότε πρέπει να βγάλω καινούρια ταυτότητα. Πώς μπορώ να αλλάξω τα στοιχεία ταξιδιωτικού εγγράφου ώστε να μην έχω πρόβλημα στην πτήση; Θα μου κοστίσει κάτι αυτή η αλλαγή; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

 • Άλλαξα την πτήση με τον υιό μου από την Αθήνα για το Λονδίνο από τις 17/9/2017 και επιστροφή στις 21/9/2017 στην πτήση από την Αθήνα για το Λονδίνο στις 17/11/2017 και επιστροφή στις 21/11/2017. Είχα πληρώσει για την πρώτη πτήση 283,62 € και πλήρωσα επιπλέον περίπου 430 € για την αλλαγή της πτήσης (συνολική χρέωση 714,81 €). Εάν δεν έκανα την αλλαγή και έκλεινα απευθείας στην δεύτερη πτήση η χρέωση θα ήταν 374 €. Θα είχε κάποιος την καλοσύνη να μου εξηγήσει γιατί αυτή η "τιμωρία" σε κάποιον που επέλεξε την ryanair για να ταξιδέψει? Υπάρχει περίπτωση η εταιρεία να έχει την ευαισθησία να εξηγήσει στους πελάτες της τις χρεώσεις αυτές? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 • επιτρεπεται το ηλεκτρονικο τσιγαρο;
  μεσα στις απαγορευσεις γραφει οτι απαγορευεται ειτε στην τσαντα ειτε στην βαλιτσα!!!
  τι υσχιει τελικα;;;
  θα ταξιδεψω Αθηνα-Λονδινο

 • Μιας και το άρθρο είναι πλέον λίγο παλιό. Στο θέμα "Μπορώ να ταξιδέψω με παλιά ταυτότητα;" ισχύει το ίδιο για τις πτήσεις εσωτερικού ή έχει αλλάξει κάτι; Έχω μιλήσει με 2 αεροδρόμια και το chat της Ryanair αλλά δεν πήρα κάποια απάντηση!

  • Πρέπει να ισχύει κανονικά. Πλέον δε γνωρίζω κάποιον που να έχει παλιά ταυτότητα, όμως δεν έχουμε λάβει κάποιο μήνυμα από επισκέπτες της σελίδας που να αντιμετώπισαν πρόβλημα.

 • Καλησπέρα σας,
  Πρόκειται να ταξιδέψω στο Λονδίνο,
  Υπάρχει πρόβλημα για τη μεταφορά laptop ή tablet 8 ιντσών μέσα στη χειραποσκευή?
  Ευχαριστώ

 • Καλησπέρα σας,
  από Αθήνα για Θεσσαλονίκη μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι πρωινές πτήσεις ξεκινούν από τις 8:30 ώρα και από Θεσσαλονίκη για Αθήνα υπάρχει τελευταία πτήση το βράδυ. Αντιθέτως, τον Νοέμβρη οι πρωινές πτήσεις για Θεσσαλονίκη ξεκινούν 12 ώρα το πρωί και για επιστροφή έχει μέχρι τις μεσημεριανές ώρες. Υπάρχει περίπτωση να βάλουν επιπλέον δρομολόγια?

  Σας ευχαριστώ

 • χτες εκανα ηλεκτρονικα check in και ανοιξα την καρτα επιβιβασης. μετ απο λιγο ομως εξαφανιστηκε και δεν ειχα ρολαβει να την εκτυπωσω. πως μπορω να ξαναβρω την καρτα επιβιβασης;;; ( ταξιδευω στις 31/7/17 απο την αθηνα στην σοφια)

 • Καλησπέρα. Θέλω να ταξιδέψω από Αθήνα για Κρήτη με μια χειραποσκευή που θα έχει μέσα και τη σκηνή μου. Διάβασα ότι οι πάσσαλοι απαγορεύονται. Τι μπορώ να κάνω; Μπορώ να ζητήσω να μπει στον αποθηκευτικό χώρο χωρίς χρέωση;

  • Δε νομίζω να σας το κάνει αυτό καμία αεροπορική εταιρεία, πόσο μάλλον η Ryanair που είναι γνωστή για την αυστηρότητα της στην τήρηση των κανόνων.

 • Καλησπερα,θελουν οι γονεις μου να ταξιδεψουν απο θεσσαλονικη-Αθήνα με παλιου τυπου ταυτότητα.
  Στο check in ειναι καλυτερο να γραψω τα ονοματα στα ελληνικά και να αφησω να μετατραπούν αυτοματα η να τα γραψω με λατινικούς χαρακτηρες??

  • Το να ακυρώσετε τα εισιτήρια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχετε κάποια επιστροφή χρημάτων. Προβλέπεται να σας επιστραφούν μόνο οι φόροι, όμως επειδή χρεώνονται επιπλέον ακυρωτικά τέλη, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία επιστροφή, ή σας επιστρέφουν ένα μικροποσό.

 • ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ? ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΕΙΡΑΠΟΣΚΕΥΗ? ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΑΠΟΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ Η ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ Π.Χ LAP TOP I PAD Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ?

  • Ακόμη και μια μεγάλη φωτογραφική μηχανή (πχ DSLR) μπορεί να μεταφερθεί κανονικά στο αεροπλάνο, όμως πρέπει να την έχετε εύκαιρη στον έλεγχο ασφαλείας γιατί οι υπάλληλοι βγάζουν το φακό και την ελέγχουν εσωτερικά. Για τις μικρές δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα, το πολύ-πολύ να σας βάλουν να την ενεργοποιήσετε μπροστά τους.

   Όσον αφορά τις χειραποσκευές, θα πρέπει η τσάντα της φωτογραφικής μηχανής να είναι μέσα στα όρια που προβλέπει η Ryanair για τη δεύτερη χειραποσκευή (35 x 20 x 20 εκατοστά), αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *