Χρειάζεται να φοράτε αντηλιακό στο αεροπλάνο;

Παράθυρο
Φωτ: pttmnn.wordpress.com

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν χρειάζεται να φορέσετε αντηλιακό στο αεροπλάνο; Μήπως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την επιφάνεια της γης, δεδομένου ότι το αεροπλάνο πετάει σε αραιότερα στρώματα ατμόσφαιρας, περίπου 12 χιλιόμετρα πιο κοντά στον ήλιο;

Όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο, έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε επί ώρες σε αραιότερα στρώματα ατμόσφαιρας, 10 έως 12 χιλιόμετρα πιο κοντά στον ήλιο σε σχέση με την επιφάνεια της γης. Συνήθως φροντίζουμε το δέρμα μας με κάποια ενυδατική κρέμα για να αντέξει την ξηρή ατμόσφαιρα του αεροπλάνου, παραλείποντας την αντηλιακή προστασία.

UVA και UVB

Είναι αρκετά απίθανο να πάθουμε έγκαυμα σε μια πτήση γιατί τα παράθυρα των αεροπλάνων φιλτράρουν αρκετά αποτελεσματικά την ακτινοβολία UVB. Όμως κινδυνεύουμε από την έκθεση στην ύπουλη ακτινοβολία UVA, η οποία διαπερνά τα τζάμια των παραθύρων και επηρεάζει το δέρμα μας σε βάθος, συνήθως χωρίς να αφήνει εμφανή επιφανειακά σημάδια. Η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία UVA μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας μορφής δερματικού καρκίνου.

Περισσότερη ακτινοβολία δέχονται όσοι κάθονται κοντά στο παράθυρο, όμως και οι υπόλοιποι επιβάτες δέχονται ποσότητες ακτινοβολίας που δε μπορούμε να παραβλέψουμε, ιδίως στις μακρινές πτήσεις. Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι πιλότοι του αεροσκάφους: Έρευνα έδειξε πως για κάθε ώρα πτήσης στα 30.000 πόδια, ένας πιλότος δέχεται ακτινοβολία UVA ισοδύναμη με 20 λεπτά σολάριουμ.

Πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε

Ο προφανής τρόπος για να προφυλαχτείτε από την επικίνδυνη ακτινοβολία είναι να φοράτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή παραπάνω, το οποίο θα σας προστατέψει αποτελεσματικά από τις UVA και UVB ακτίνες του ήλιου. Αν είναι δυνατό, προτιμήστε ένα αντηλιακό χωρίς έντονο άρωμα, γιατί οι δυνατές οσμές ίσως δημιουργήσουν δυσφορία στους συνεπιβάτες σας.

Στις μακρινές πτήσεις θα πρέπει να πακετάρετε το αντηλιακό στη χειραποσκευή σας, για να μπορείτε να το ανανεώνετε κάθε 2-3 ώρες. Προσοχή, το μπουκαλάκι του αντηλιακού θα πρέπει να είναι μικρότερο από 100ml, για να είναι συμβατό με τους κανονισμούς μεταφοράς υγρών στα αεροδρόμια.

Μην κάνετε το λάθος να βάλετε μόνο αντηλιακή κρέμα προσώπου, όλα τα εκτεθειμένα μέρη του σώματός σας κινδυνεύουν εξίσου. Βάλτε αντηλιακό με ισχυρό δείκτη προστασίας σε πρόσωπο, λαιμό, χέρια, ντεκολτέ, χωρίς να παραλείψετε τις λιγότερο εκτεθειμένες περιοχές πίσω από τα μπράτσα, τα αυτιά κλπ.

Αν κάθεστε στο παράθυρο, υπάρχει η επιλογή να μη φορέσετε αντηλιακό και να κατεβάσετε το σκίαστρο για όλη τη διάρκεια της πτήσης, εκτός από την προσγείωση και την απογείωση που πρέπει υποχρεωτικά να παραμένει ανεβασμένο. Έτσι όμως θα χάσετε ένα μέρος από τη μαγεία της πτήσης, ενώ κινδυνεύετε να δημιουργήσετε εχθρούς, οι συνεπιβάτες σας από τα διπλανά καθίσματα ίσως επιθυμούν να αντικρίζουν πότε-πότε τον ανοιχτό ορίζοντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *