Πόσο ασφαλής είναι η χειραποσκευή σας;

Ντουλάπι χειραποσκευών
Φωτ: Serghei Starus/Shutterstock.com

Πρόσφατες έρευνες, δείχνουν πως το ντουλάπι πάνω από το κάθισμα ενός αεροπλάνου δεν είναι το πιο ασφαλές μέρος για να αποθηκεύετε πράγματα αξίας. Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας airfarewatchdog.com, υποστηρίζει πως οι κλοπές εν ώρα πτήσης είναι αρκετά συχνό φαινόμενο.

Το ντουλάπι πάνω από το αεροπορικό κάθισμα δεν είναι ασφαλές μέρος

Όταν ταξιδεύετε με αντικείμενα αξίας, η κοινή λογική σας καλεί να τα μεταφέρετε μέσα σε μια χειραποσκευή, ώστε να τα έχετε κοντά σας στο αεροπλάνο για να αισθάνεστε ασφάλεια.

Αντίθετα, θα αποφεύγατε να βάλετε αντικείμενα αξίας σε μια βαλίτσα. Για τις αποσκευές υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χαθούν, και στη συνέχεια να αποζημιωθείτε από την αεροπορική εταιρεία ένα σχετικά μικρό ποσό, υπολογισμένο με βάση το βάρος τους.

Δυστυχώς, πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως τα ντουλάπια πάνω από τα καθίσματα ενός αεροπλάνου δεν είναι το πιο ασφαλές μέρος για να αποθηκεύετε πράγματα αξίας.

Ο Τζορτζ Χόμπικα, ιδρυτής της ιστοσελίδας airfarewatchdog.com, υποστηρίζει πως οι κλοπές εν ώρα πτήσης είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Ο ίδιος αναφέρει:

«Μέσα σε ένα αεροπλάνο χαλαρώνουν τα αισθητήρια κινδύνου των επιβατών, ο περιορισμένος χώρος και η κοντινή επαφή με τους συνεπιβάτες, δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας.»

24% των κλοπών ηλεκτρονικών συσκευών πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια πτήσης

Η εταιρεία λογισμικού «Absolute Software» έχει δημιουργήσει ένα σύστημα εντοπισμού φορητών υπολογιστών, έξυπνων κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, σε περίπτωση κλοπής τους.

Τα στοιχεία της εταιρείας για την περασμένη χρονιά, έδειξαν πως το 24% των κλοπών ηλεκτρονικών συσκευών έλαβε χώρα στον αέρα, κατά τη διάρκεια πτήσης.

«Πολλοί επιβάτες τοποθετούν φορητούς υπολογιστές κάτω από τη μπροστινή τους θέση, ή στο ντουλάπι πάνω από το κεφάλι τους, και κατά την αποβίβαση ξεχνούν να τους πάρουν μαζί τους. Αυτοί οι φορητοί υπολογιστές, σπάνια βρίσκουν το δρόμο για τα απωλεσθέντα αντικείμενα» αναφέρει ο Ντέρεκ Σκίνερ, επικεφαλής ερευνητής της Absolute Software.

Κλοπές κατά τη διάρκεια του Check-in και του ελέγχου ασφαλείας

Το αεροσκάφος δεν είναι το μοναδικό μέρος που κινδυνεύετε να πέσετε θύμα κλοπής, 18% των περιστατικών της περασμένης χρονιάς συνέβησαν κατά τη διάρκεια του check-in και του ελέγχου ασφαλείας.

Οι ουρές και οι έλεγχοι ασφαλείας ενός αεροδρομίου, δημιουργούν νευρικότητα στους επιβάτες. Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το γεγονός και τους αφαιρούν προσωπικά αντικείμενα αξίας χωρίς να το αντιληφθούν.

Η πιο επικίνδυνη στιγμή, είναι όταν το λάπτοπ ή η τσάντα ενός επιβάτη έχει περάσει επιτυχώς από τον έλεγχο ασφαλείας, ενώ ο ίδιος ο επιβάτης έχει «κολλήσει» στον ανιχνευτή μεταλλικών αντικειμένων και καθυστερεί να περάσει τον έλεγχο. Υπάρχουν κάποια κρίσιμα δευτερόλεπτα που τα προσωπικά αντικείμενα του επιβάτη βρίσκονται εντελώς αφύλακτα, έρμαιο στα χέρια κάποιου επιτήδειου.

Ο κ. Σκίνερ πιστεύει πως υπάρχουν κακοποιοί που αγοράζουν ένα φθηνό αεροπορικό εισιτήριο, προκειμένου να τους δώσει πρόσβαση στον προστατευμένο χώρο ενός αεροδρομίου. Για μία ολόκληρη ημέρα μπορούν να τριγυρίζουν στο αεροδρόμιο και να «βουτάνε» ακριβά αντικείμενα από τις τσάντες των ανθρώπων που κάθονται σε ένα μπαρ και έχουν ακουμπισμένες τις αποσκευές ακριβώς από πίσω τους.

Πως να προστατέψετε την περιουσία σας

Σε περίπτωση κλοπής, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακτήσετε το χαμένο αντικείμενο. Ακόμη μικρότερη η πιθανότητα να αποζημιωθείτε από την αεροπορική σας εταιρεία. Μόνο κάποιες ταξιδιωτικές ασφάλειες παρέχουν κάλυψη σε αντίστοιχες περιπτώσεις, καλό είναι να ελέγξετε προσεκτικά τους όρους τους πριν ταξιδέψετε.

Για να προστατευτείτε, καλό είναι να ταξιδεύετε με τσάντες που δεν κινούν υποψίες, ενώ αποφύγετε πάση θυσία να χρησιμοποιήσετε το ντουλάπι πάνω από το κεφάλι σας. Η τσάντα ανάμεσα στα πόδια σας είναι αρκετά πιο ασφαλής. Σε μεγάλα ταξίδια, καλό είναι να την έχετε δεμένη με ένα σύρμα από το κάθισμα σας, με τα αντικείμενα αξίας βαθιά θαμμένα μέσα της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *