Πόση ώρα πριν την αναχώρηση πρέπει να βρίσκομαι στο αεροδρόμιο;

Τέρμιναλ αεροδρομίου
Φωτ: danreiland.com

Πόσος είναι ο ελάχιστος χρόνος που μπορούμε να φθάσουμε στο αεροδρόμιο πριν την αναχώρηση της πτήσης μας; Βρείτε την απάντηση, ανάλογα με το τι τύπος επιβάτη είστε.

Υπάρχουν επιβάτες που καταφθάνουν στο αεροδρόμιο 3 ώρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Κάποιοι -κυρίως αυτοί που ταξιδεύουν σπάνια- θέλουν να χαρούν την «εμπειρία» του αεροδρομίου, να ψωνίσουν, να κάνουν τη βόλτα τους. Άλλοι είναι υπερβολικά αγχώδεις, φοβούνται μήπως κάτι πάει στραβά στη διαδρομή, μήπως έχει υπερβολικά μεγάλες ουρές στον έλεγχο ασφαλείας κλπ.

Τι γίνεται όμως με τους περισσότερους από εμάς που δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, που δεν θέλουμε να θυσιάσουμε χρόνο από τις διακοπές ή τις δουλειές μας προκειμένου να βολτάρουμε άσκοπα στις αίθουσες ενός αεροδρομίου; Πόσος είναι ο ελάχιστος χρόνος που μπορούμε να φθάσουμε στο αεροδρόμιο πριν την αναχώρηση της πτήσης μας, χωρίς να κινδυνεύουμε να μείνουμε έξω από αυτή;

Διεθνείς πτήσεις

Στις διεθνείς πτήσεις, οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως συμβουλεύουν τους επιβάτες να βρίσκονται στο αεροδρόμιο 2 ώρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση. Αυτός ο χρόνος είναι απολύτως λογικός για τους επιβάτες που χρειάζεται να επισκεφτούν το γραφείο check-in για να εκδώσουν κάρτα επιβίβασης ή/και για να παραδώσουν αποσκευές.

Οι επιβάτες που μεταφέρουν μόνο χειραποσκευή και έχουν εκτυπώσει μόνοι τους την κάρτα επιβίβασης από το σπίτι, μπορούν να υπολογίζουν ένα μισάωρο λιγότερο, δηλαδή είναι αρκετά ασφαλές να φθάσουν στο αεροδρόμιο 1,5 ώρα πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση της πτήσης τους.

Στους παραπάνω χρόνους περιλαμβάνονται τυχόν καθυστερήσεις στον έλεγχο ασφαλείας, η διαδρομή μέχρι την πιο μακρινή πύλη εξόδου, επίσκεψη στην τουαλέτα του αεροδρομίου, πιθανώς και μια σύντομη αγορά από τα duty free. Αν σκοπεύετε να κάνετε κάποια επιπλέον δραστηριότητα, πρέπει να υπολογίσετε τον ανάλογο χρόνο και να ξεκινήσετε νωρίτερα.

Εξαιρέσεις
  • Σε περιφερειακά αεροδρόμια που συνήθως δέχονται ελάχιστες πτήσεις, μια ώρα είναι υπεραρκετή για να περάσετε όλες τις ουρές, να ψωνίσετε και να φθάσετε στην πύλη εξόδου που συνήθως είναι πολύ κοντά. Πρέπει όμως να είστε απόλυτα σίγουροι πριν πάρετε το ανάλογο ρίσκο, καθώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα να πέσετε σε μέρα με υψηλή δραστηριότητα πτήσεων τσάρτερ, η οποία θα δημιουργήσει τεράστιες ουρές που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί ένα μικρό αεροδρόμιο.
  • Σε χώρες με αυξημένα μέτρα ασφαλείας όπως το Ισραήλ, ξεκινήστε νωρίτερα για το αεροδρόμιο γιατί συνήθως χρειάζονται περισσότερες από 2 ώρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Προσοχή, αν φθάσετε νωρίτερα από 3 ώρες πριν την πτήση, δεν θα σας επιτρέψουν να μπείτε στο κτίριο του αεροδρομίου.

Πτήσεις εσωτερικού

Για πτήσεις εσωτερικού, συνήθως αρκεί να βρίσκεστε μια ώρα νωρίτερα στο αεροδρόμιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έχετε την άνεση να κάνετε βόλτα στα καταστήματα ή να πιείτε τον καφέ σας.

Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, ιδίως αν ταξιδεύετε με low cost εταιρείες όπως Ryanair ή easyJet, η πύλη κλείνει 20 ή 30 λεπτά πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση. Σε ημέρες με αυξημένη κίνηση, προλαβαίνετε ίσα-ίσα να περάσετε τον έλεγχο ασφαλείας και να μεταβείτε στην πύλη εξόδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *