Τεχνολογία λέιζερ στο αεροπλάνο ανιχνεύει τις αναταράξεις

Ανίχνευση αναταράξεων με λέιζερ
Φωτ: dlr.de

Οι αναταράξεις σε καθαρό ουρανό είναι ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί εκατομμύρια επιβάτες και προσωπικό επιβατικών πτήσεων ανά τον κόσμο. Μια νέα τεχνολογία λέιζερ μπορεί να «διακρίνει» από απόσταση τις αλλαγές στην πυκνότητα του αέρα, ίσως καταφέρει να δώσει ένα τέλος στο ενοχλητικό φαινόμενο των αναταράξεων.

Οι αναταράξεις είναι ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί εκατομμύρια επιβάτες και προσωπικό επιβατικών πτήσεων ανά τον κόσμο. Ειδικότερα οι αναταράξεις σε καθαρό, χωρίς σύννεφα ουρανό, που δε μπορούσαν να προβλεφθούν από καμία υπάρχουσα τεχνολογία μέχρι σήμερα.

Οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι δυσοίωνες, η συχνότητα του φαινομένου των αναταράξεων θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 40 χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τεχνολογία λέιζερ - Αναταράξεις
Φωτ: dlr.de

Αναταράξεις σε καθαρό ουρανό

Το αεροσκάφος ταξιδεύει ήσυχα, η ένδειξη για τις ζώνες είναι σβηστή, το προσωπικό μοιράζει φαγητά ή αφεψήματα και οι επιβάτες κινούνται ελεύθερα στους διαδρόμους. Ο ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα, το ταξίδι πραγματοποιείται σε απόλυτη ηρεμία.

Ξαφνικά, μια δύναμη σπρώχνει απότομα το αεροπλάνο προς τα κάτω, εκτοξεύοντας επιβάτες, προσωπικά αντικείμενα και φαγητά στο ταβάνι. Οι επιβάτες έχουν την αίσθηση πως το αεροπλάνο έπεσε σε «τρύπα». Αυτού το είδους οι αναταράξεις ευθύνονται για την ταλαιπωρία πολλών επιβατών κάθε χρόνο, ακόμη και για ατυχήματα.

Ανίχνευση των αναταράξεων με τεχνολογία λέιζερ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί ένα πρότζεκτ για την ανίχνευση των αναταράξεων με λέιζερ υπεριώδους ακτινοβολίας, που φιλοδοξεί να δώσει ένα τέλος στο ενοχλητικό φαινόμενο των αναταράξεων. Το πρότζεκτ «DELICAT» αναπτύσσεται από το γερμανικό ινστιτούτο αεροναυτικής DLR, σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα από 7 χώρες της Ένωσης.

Η συσκευή λέιζερ τοποθετείται στο αεροσκάφος και εκπέμπει ακτίνες λέιζερ υπεριώδους ακτινοβολίας προς την κατεύθυνση που κινείται το αεροπλάνο. Μόλις ανιχνευτούν αλλαγές στην πυκνότητα του αέρα, είναι σαφές σημάδι πως επίκεινται αναταράξεις.

Ο πιλότος έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση ώστε να τις αποφύγει, ή να ενεργοποιήσει την ένδειξη για πρόσδεση των ζωνών ασφαλείας.

Το σύστημα «DELICAT» αυτή τη στιγμή έχει ωφέλιμη εμβέλεια πρόβλεψης αναταράξεων περίπου 15 χιλιόμετρα, όμως οι επιστήμονες του προγράμματος φιλοδοξούν σύντομα να την επεκτείνουν μέχρι τα 32 χιλιόμετρα.

Στόχος του προγράμματος, είναι στο μέλλον όλα τα αεροσκάφη να είναι εξοπλισμένα με σύστημα έγκαιρης πρόβλεψης των αναταράξεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *