Η Ryanair «τιμωρεί» παρέες & ζευγάρια που δεν πλήρωσαν κατανομή θέσης;

Ryanair: Θέσεις στο αεροπλάνο
Φωτ: Ryanair

Τελευταία, δεχόμαστε παράπονα σχετικά με τη «δωρεάν τυχαία κατανομή θέσεων» σε πτήσεις της Ryanair. Φαίνεται πως έχει αλλάξει ο αλγόριθμος εκχώρησης θέσεων, με το νέο αλγόριθμο να «τιμωρεί» παρέες και ζευγάρια που δεν πλήρωσαν το αντίστοιχο τέλος.

Από το 2014 που η Ryanair καθιέρωσε τις αριθμημένες θέσεις, η τυχαία κατανομή των θέσεων γινόταν με έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο, τον οποίο είχαμε ανακαλύψει ακολουθώντας ανάστροφη μηχανική. Ο αλγόριθμος φρόντιζε να κατανέμει παρέες, ζευγάρια και οικογένειες σε γειτονικές θέσεις με μεγάλη επιτυχία. Για την ακρίβεια, ήταν εξαιρετικά απίθανο να μην καθίσετε μαζί με την παρέα σας, εκτός αν είχατε κάνει check-in την τελευταία στιγμή σε μια γεμάτη πτήση.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Δεχθήκαμε παράπονα από αναγνώστες του inFlight σχετικά με τη «δωρεάν τυχαία κατανομή θέσης» σε πτήσεις της Ryanair, οι οποίοι αναγκάστηκαν να καθίσουν μακρυά από την παρέα τους, ενώ είχαν κάνει check-in νωρίς και σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν κενές διπλανές θέσεις στο αεροπλάνο.

Ο νέος αλγόριθμος που διαχειρίζεται την κατανομή θέσεων, μοιάζει να «τιμωρεί» παρέες ή ζευγάρια που δεν έχουν πληρώσει για εκχώρηση θέσης, αναθέτοντάς τους σε πραγματικά τυχαίες θέσεις μέσα στο αεροπλάνο, χωρίς να υπάρχει μέριμνα να ανατεθούν γειτονικές θέσεις σε όσους επιβάτες έχουν πραγματοποιήσει κοινή κράτηση.

Το πρόβλημα μοιάζει να αφορά ολόκληρο το δίκτυο της Ryanair και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με μια αναζήτηση «@ryanair seats» στο twitter βλέπουμε ότι έχουν διατυπωθεί χιλιάδες παράπονα για το ίδιο θέμα.

Τι ισχύει για τις οικογένειες

Η Ryanair εδώ και μερικούς μήνες έχει επιβαρύνει τους ναύλους των οικογενειών, υποχρεώνοντας τουλάχιστον τον ένα γονιό (ή ενήλικο συνοδό) παιδιών έως 12 ετών να πληρώσει για εκχώρηση θέσης ώστε να κάθεται εγγυημένα δίπλα στο παιδί του (ή στα παιδιά του). Σε μια κίνηση καλής θέλησης από την εταιρεία, η εκχώρηση θέσης για τα παιδιά γίνεται δωρεάν.

Βέβαια, παλιότερα οι οικογένειες κάθονταν μαζί στις πτήσεις της Ryanair χωρίς να χρειαζόταν κάποια πρόσθετη χρέωση. Ακόμη κι αν έκαναν check-in την τελευταία στιγμή και δεν υπήρχαν κενές γειτονικές θέσεις, το προσωπικό της Ryanair μεριμνούσε ώστε μη χωριστούν οι οικογένειες στο αεροπλάνο.

Σήμερα, αν όλα τα ενήλικα μέλη μια οικογένειας δεν πληρώσουν το τέλος εκχώρησης θέσης, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν σε τυχαίες θέσεις, μακρυά ο ένας από τον άλλο. Μόνο ο γονιός που έχει πληρώσει (υποχρεωτικά) το τέλος θα έχει εγγυημένη θέση δίπλα στο παιδί του.

Τι λέει η Ryanair

Η επίσημη θέση της Ryanair είναι ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο που ανατίθενται οι θέσεις στους επιβάτες. Υποστηρίζουν κατηγορηματικά ότι πάντα γινόταν τυχαία κατανομή θέσεων και ότι τα πρόσφατα προβλήματα δημιουργούνται επειδή οι πτήσεις έχουν κατά μέσο όρο 95% πληρότητα, αφήνοντας ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *