Κήτη των αιθέρων: Εμπορευματικά αεροσκάφη με παράξενο σχήμα

Antonov 225 Mriya
Φωτ: Igor Bubin

Τα αεροσκάφη που σχεδιάστηκαν ειδικά για μεταφορά μεγάλων φορτίων, συνήθως έχουν περίεργο σχήμα για να διευκολύνεται η φόρτωση και εκφόρτωση. Θυμίζουν τεράστια θαλάσσια κήτη. Γνωρίστε τα αεροσκάφη που έχουν αφήσει ιστορία στις εμπορευματικές αερομεταφορές, μεταφέροντας ελικόπτερα, νταλίκες, τμήματα αεροσκαφών, μέχρι ένα ολόκληρο διαστημικό λεωφορείο!

1. Antonov 225 Mriya

Αναμφίβολα πρόκειται για τον βασιλιά των Freighters, το Antonov 225 Mriya είναι το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο και ταυτόχρονα το πιο ισχυρό εναέριο μεταφορικό μέσο φορτίου.

Φόρτωση Antonov 225
Φωτ: David Caris

Χαρακτηριστικά

Φορτίο 250 τόνοι
Χώρος εμπορευμάτων 1.300 τ.μ.
Μέγιστο βάρος απογείωσης 640 τόνοι
Ταχύτητα 800 χλμ/ώρα
Μέγιστη εμβέλεια 15.400 χλμ
antonov-space-shuttle
Φωτ: onlyhdwallpapers.com

Το εξακινητήριο Antonov 225 σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ′80 προκειμένου να μεταφέρει το διαστημικό λεωφορείο Buran και τους πυραύλους Energia για το διαστημικό πρόγραμμα της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Πιλοτήριο Αντόνωφ 225
Φωτ: Shary - Iranian Spotters

Το παλιομοδίτικο κόκπιτ του Antonov θυμίζει αυτοκίνητο Lada της δεκαετίας του ′80. Κατά τα άλλα, είναι αρκετά πλήρες.

Τροχοί Αντόνωφ 225
Φωτ: picc.it

Το σύστημα προσγείωσης του Antonov 225 περιλαμβάνει 32 τροχούς. Το αεροσκάφος χρειάζεται διάδρομο πλάτους 60 μέτρων για να εκτελέσει μια πλήρη αναστροφή.

Boeing 747 LCF - Dreamlifter
Φωτ: David Townsend

2. Boeing 747 LCF - Dreamlifter

Το Boeing 747 LCF γνωστό και ως Dreamlifter είναι μια ειδικά διαμορφωμένη έκδοση του 747-400. Η διογκωμένη άτρακτος του Dreamlifter δίνει στο χώρο εμπορευμάτων μεγαλύτερη χωρητικότητα (σε όγκο) από κάθε άλλο μεταγωγικό αεροσκάφος.

Έτοιμο για φόρτωμα
Φωτ: Gene Swan

Χαρακτηριστικά

Φορτίο 83,3 τόνοι
Χώρος εμπορευμάτων 1.840 τ.μ.
Μέγιστο βάρος απογείωσης 364,2 τόνοι
Ταχύτητα 878 χλμ/ώρα
Μέγιστη εμβέλεια 7.800 χλμ
Η κοιλιά του κήτους
Φωτ: Jon Ostrower

Η Boeing χρησιμοποιεί μεταγωγικά Boeing 747 LCF για να μεταφέρει ογκώδη μέρη των αεροσκαφών Boeing 787 Dreamliner από τα εργοστάσια κατασκευής τους μέχρι το χώρο συναρμολόγησης. Κάπως έτσι βγήκε το προσωνύμιο «Dreamlifter».

Μεταφορά τμημάτων της ατράκτου
Φωτ: cnet.com

Το τετρακινητήριο Dreamlifter μηχανικά δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από τα επιβατικά 747-400. Μόνες ουσιαστικές διαφορές το μήκος, το ύψος και η διάμετρος της ατράκτου.

Άποψη Dreamlifter
Φωτ: Mike Paschal

Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί μόλις 4 αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Airbus Beluga
Φωτ: Christian Bremer

3. Airbus Beluga

Το μεταγωγικό Airbus Beluga είναι το αεροσκάφος με το πιο παράξενο σχήμα στον κόσμο. Το σχήμα του είναι εμπνευσμένο από τη «Beluga», την άσπρη φάλαινα της Αρκτικής. Το αεροσκάφος έχει κωδικό όνομα A300-600ST (Super Transporter), πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένη έκδοση του A300-600 με υπερμεγέθη άτρακτο.

Airbus Beluga Freighter
Φωτ: avaxnews.com

Χαρακτηριστικά

Φορτίο 47 τόνοι
Χώρος εμπορευμάτων 1.210 τ.μ.
Μέγιστο βάρος απογείωσης 155 τόνοι
Ταχύτητα 912,5 χλμ/ώρα
Μέγιστη εμβέλεια 4.632 χλμ
Φόρτωση ατράκτου στο Beluga
Φωτ: N. Fonade / e*m company

Ο στόλος των 5 Belugas που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται από την Airbus για να καλύπτει τις δικές της ανάγκες, ενώ παράλληλα προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς φορτίων σε τρίτους.

Ο χώρος φόρτωσης του Beluga
Φωτ: esa.int

Τα Beluga χρησιμοποιούνται κυρίως για να μεταφέρουν τμήματα των υπό παραγωγή αεροσκαφών της Airbus, από τα εργοστάσια κατασκευής τους μέχρι τις γραμμές συναρμολόγησης της Τουλούζης και του Αμβούργου.

Airbus Beluga
Φωτ: hottail.nl

Αν και αρκετά εντυπωσιακό, το Airbus Beluga δεν έχει κάποιο σημείο που να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές του Dreamlifter και Antonov. Είναι μικρότερο σε διαστάσεις και σε δυνατότητες, με περιορισμένη εμβέλεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *