Δείτε πώς διασπείρονται τα μικρόβια στο αεροπλάνο

Η ροή του αέρα εξαερισμού του αεροπλάνου είναι αυτή που θα καθορίσει την πορεία του νέφους μικροσωματιδίων που προκύπτουν από το φτέρνισμα. Παρατηρούμε ότι τα μικρόβια διασπείρονται περισσότερο δεξιά και αριστερά από τον άρρωστο επιβάτη, ενώ κινδυνεύουν λιγότερο οι επιβάτες που κάθονται εμπρός ή πίσω του.

Καμπίνα αεροπλάνου
Καμπίνα αεροπλάνου - Φωτ: SuperJet International

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, κατάφεραν με τη βοήθεια της τεχνολογίας να προσομοιώσουν ηλεκτρονικά την πορεία του νέφους σωματιδίων που προκύπτει μετά από το φτέρνισμα ενός συναχωμένου επιβάτη.

Στο βίντεο βλέπουμε προσομοίωση του εσωτερικού ενός αεροσκάφους, κατά τη διάρκεια μιας γεμάτης από κόσμο πτήσης. Ξαφνικά φτερνίζεται ένας επιβάτης που κάθεται σε ένα από τα μεσαία καθίσματα. Σχεδόν άμεσα, γύρω από τον συναχωμένο επιβάτη σχηματίζεται ένα νέφος αερίων σωματιδίων, τα οποία προφανώς έχουν υψηλό μικροβιακό φορτίο.

Ο εξαερισμός του αεροπλάνου είναι αυτός που θα καθορίσει την πορεία του μικροβιακού νέφους, δημιουργεί ένα τόξο μικροσωματιδίων που καλύπτει σχεδόν όλο το πλάτος της καμπίνας. Παρατηρούμε ότι τα μικρόβια διασπείρονται περισσότερο δεξιά και αριστερά από τον άρρωστο επιβάτη, ενώ κινδυνεύουν λιγότερο οι επιβάτες που κάθονται εμπρός ή πίσω του.

Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού ή έχετε μαζί σας μικρά παιδιά, ίσως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε θέση σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι ο συνεπιβάτης από το διπλανό κάθισμα φτερνίζεται επίμονα.

Δείτε το βίντεο:

Δεν ισχύει για τον Έμπολα

Μπορεί στο άκουσμα της λέξης «μικρόβια» να έρχεται στο μυαλό σας η απειλή του Έμπολα, θυμίζουμε όμως ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να τον κολλήσετε επειδή φτερνίστηκε κάποιος συνεπιβάτης σας στο αεροπλάνο. Αντίθετα, ο ιός της γρίπης μεταδίδεται εύκολα μέσω των μικροσωματιδίων που προκύπτουν από το φτέρνισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *