11 tips για φθηνότερους αεροπορικούς ναύλους

Η πρώτη πτήση του Boeing 787-9 Dreamliner
Το νέο Boeing 787-9 Dreamliner πάνω από το όρος Ρενιέρ - Φωτ: Boeing

Η αναζήτηση για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια είναι ταυτόσημη με την αναζήτηση για προσφορές, μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Διαβάστε τα καλύτερα tips για αναζήτηση φθηνών αεροπορικών ναύλων και μάθετε τα μυστικά των online ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Απαράβατος κανόνας: Πραγματικά φθηνά αεροπορικά εισιτήρια είναι μόνο τα εισιτήρια σε προσφορά.

Ο παραπάνω κανόνας ισχύει για όλες τις αεροπορικές εταιρείες, ακόμη και για τις low cost. Φυσικά το αντίθετο δεν ισχύει πάντα, αρκετές φορές συμβαίνει τα εισιτήρια προσφοράς να μην είναι πραγματικά φθηνά. Ακόμη και η μέθοδος του Travel Hacking έχει καλύτερες επιδόσεις στις προσφορές, λόγω φθηνού αεροπορικού ναύλου και ακριβού επίναυλου καυσίμων.

Α. Tips για αναζήτηση αεροπορικών προσφορών

1. Μην στηρίζεστε στο newsletter

Το newsletter δεν είναι κατάλληλο μέσο ενημέρωσης για τις προσφορές. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη στις λίστες τους, σίγουρα χρειάζονται αρκετές ώρες μέχρι να αποσταλούν όλα τα emails.

Οι ώρες που περνούν είναι κρίσιμες, συνήθως είναι αργά για να προλάβουν την προσφορά οι τελευταίοι αποδέκτες του newsletter μιας μεγάλης αεροπορικής εταιρείας.

Ένα ακόμη ελάττωμα του newsletter είναι ότι μπορεί να καθυστερήσει με ευθύνη του δικού σας παρόχου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

2. Το RSS είναι καλύτερο μέσο ενημέρωσης

Το RSS είναι ένα μέσο με σημαντικά καλύτερη ταχύτητα απόκρισης και αξιοπιστία. Δυστυχώς, ελάχιστες αεροπορικές εταιρείες το χρησιμοποιούν σαν μέσο ενημέρωσης για τις προσφορές.

3. Δεν δημοσιεύονται όλες οι προσφορές

Οι ξένες αεροπορικές εταιρείες πολλές φορές παραβλέπουν την Ελλάδα επειδή πρόκειται για μικρή αεροπορική αγορά. Ενώ φορτώνουν στις μηχανές κρατήσεων προσφορές που ισχύουν και για την Ελλάδα (συνήθως μέσω ανταπόκρισης), δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ενημερώσουν την ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας τους.

Για να ανακαλύπτουμε περισσότερες προσφορές στο inFlight.gr αναγκαζόμαστε να ελέγχουμε την ιταλική, γαλλική, γερμανική κλπ έκδοση της ιστοσελίδας κάθε ξένης αεροπορικής εταιρείας. Είναι εξοντωτικό!

4. Γίνετε συνδρομητές σε υπηρεσίες ειδοποίησης

Γίνετε συνδρομητές σε εξειδικευμένα newsletters όπως τις inFlight Alerts αλλά μην επαναπαυθείτε, και πάλι υπάρχει κάποια χρονοκαθυστέρηση από τη στιγμή που δημοσιεύεται η προσφορά μέχρι να λάβετε την ειδοποίηση. Είναι επίσης πιθανό το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να μας «ξεφύγει» κάποια προσφορά που ίσως σας ενδιαφέρει.

Β. Tips για online κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων

Αφού βρείτε την προσφορά που σας ενδιαφέρει, δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για online κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων.

5. Μην χρησιμοποιείτε την επιλογή «+/- 3 ημέρες»

Τα online ταξιδιωτικά πρακτορεία χρεώνονται ένα μικρό ποσό για κάθε ξεχωριστή αναζήτηση πτήσης που πραγματοποιείται στη μηχανή κρατήσεων.

Για το λόγο αυτό, σερβίρουν φρέσκα δεδομένα μόνο στην αναζήτηση με βάση συγκεκριμένη ημερομηνία. Αν χρησιμοποιήσετε την επιλογή «+/- 3 ημέρες», σας σερβίρουν δεδομένα από προηγούμενες αναζητήσεις άλλων χρηστών.

Σε περιπτώσεις νέων προσφορών αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς αν επιλέξετε «+/- 3 ημέρες» θα σας εμφανιστούν οι προηγούμενες τιμές χωρίς προσφορά.

6. Δεν πετούν κάθε μέρα αεροπλάνα για όλους τους προορισμούς

Ένα σοβαρό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι επίδοξοι ταξιδιώτες, είναι να προσπαθούν να κάνουν κράτηση ακριβώς την ημέρα που τους βολεύει, χωρίς να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως για το πρόγραμμα των πτήσεων.

Αρχικά πρέπει να βρείτε όλες τις αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν τον προορισμό σας, απευθείας, μέσω ανταπόκρισης, μέσω αεροπορικής συμμαχίας ή μέσω συμφωνίας κοινού κωδικού με άλλη αεροπορική εταιρεία.

Στη συνέχεια πρέπει να ενημερωθείτε για τα δρομολόγια κάθε εταιρείας, και να προσπαθήσετε να κάνετε κράτηση στις ημερομηνίες που γνωρίζετε ότι υπάρχουν πτήσεις.

Ένας γρήγορος τρόπος για να βρείτε μόνοι σας αυτές τις πληροφορίες, είναι να πραγματοποιήσετε αναζήτηση πτήσεων ξεχωριστά για κάθε ημέρα της εβδομάδας.

7. Σοβαρές ελλείψεις σε online μηχανές κρατήσεων

Οι μηχανές κρατήσεων των online ταξιδιωτικών πρακτορείων έχουν μεταξύ τους μεγάλες διαφορές όταν πρόκειται για εξεζητημένες αεροπορικές εταιρείες ή προορισμούς. Είναι σύνηθες να μην περιλαμβάνονται αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, όμως κάποιες φορές συμβαίνει να λείπουν αεροπορικές συνδέσεις, ακόμη και αεροδρόμια!

Αν ταξιδεύετε σε κάποιον μακρινό εξεζητημένο προορισμό είναι κρίσιμο να υπάρχουν διαθέσιμες στη μηχανή κρατήσεων όλες οι αεροπορικές συνδέσεις, ώστε να συνδυάσετε αεροπορικές εταιρείες με ενιαίο εισιτήριο. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να το πληρώσετε πολύ ακριβά σε χρόνο και σε χρήματα.

8. Δημοφιλείς προορισμοί

Σε πτήσεις συμβατικών αεροπορικών εταιρειών για δημοφιλείς προορισμούς, όποιο online ταξιδιωτικό πρακτορείο κι αν χρησιμοποιήσετε θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα με μικρές διαφορές στη χρέωση.

9. «Ψαγμένοι» προορισμοί / Low Cost πτήσεις

Σε ταξίδια που περιλαμβάνουν Low Cost αεροπορικές εταιρείες ή για λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, έχει μεγάλη σημασία να διαλέξετε το σωστό online ταξιδιωτικό πρακτορείο. Αν δεν ξέρετε ποιο είναι κατάλληλο, κάντε δοκιμαστική κράτηση σε όλα.

10. Αποφύγετε τις απευθείας κρατήσεις από ιστοσελίδες Low Cost εταιρειών

Οι τιμές που θα βρείτε στις ιστοσελίδες των Low Cost αεροπορικών εταιρειών συνήθως είναι ακριβότερες από τις αντίστοιχες τιμές των ταξιδιωτικών πρακτορείων. Προσοχή, σε αυτό τον κανόνα υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις, καθώς υπάρχουν low cost εταιρείες όπως η Ryanair που πουλούν φθηνότερους ναύλους από την ιστοσελίδα τους σε σχέση με τα περισσότερα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

11. Δεν έχουν όλα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία τις ίδιες τιμές

Κάθε online ταξιδιωτικό πρακτορείο έχει τη δική του τιμολογιακή πολιτική, η οποία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία. Οι συνήθεις διαφορές είναι περίπου 1-2 ευρώ ανά εισιτήριο, όμως κάποιες φορές μπορεί να ξεπερνούν τα 5 ευρώ ανά ατομικό εισιτήριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *