Αεροδρόμια που σε «απογειώνουν» με την αρχιτεκτονική τους

Αεροδρόμιο Μαδρίτης Barajas
Αεροδρόμιο Barajas Μαδρίτης - Φωτ: richardrogers.co.uk

Γνωρίστε 7 κτίρια αεροδρομίων σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, που η αρχιτεκτονική τους θα σας «απογειώσει». Τα αρχιτεκτονικά έργα τέχνης με τον εντυπωσιακό σχεδιασμό, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ταυτόχρονα και εξαιρετικά λειτουργικά.

1 Αεροδρόμιο Barajas

Μαδρίτη

Ο αρχιτέκτονας Richard Rogers σχεδίασε το αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης, χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα που εναλλάσσονται αρμονικά σε ολόκληρο το χρωματικό φάσμα. Στη φωτογραφία απεικονίζεται το κτίριο αναχωρήσεων του κεντρικού τέρμιναλ του αεροδρομίου.

Αεροδρόμιο Μαδρίτης Barajas
Φωτογραφία: AENA

Οι κυλιόμενοι διάδρομοι που συνδέουν το check-in με την πύλη αναχωρήσεων, φωτίζονται από μεγάλα φωτιστικά στην οροφή του κτιρίου που δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

2 Αεροδρόμιο Capital

Πεκίνο

Το σχέδιο της εταιρείας Foster + Partners ήρθε πρώτο στο διαγωνισμό για τη σχεδίαση του τέρμιναλ διεθνών πτήσεων του αεροδρομίου του Πεκίνο. Το τέρμιναλ κατασκευάστηκε εγκαίρως για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

Αεροδρόμιο Capital Πεκίνου
Φωτογραφία: trinixy.ru

Ο αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο πετυχημένους σχεδιαστές αεροδρομίων, αφού συνδυάζει το εντυπωσιακό design με τη λειτουργικότητα.

Αεροδρόμιο Capital Πεκίνου
Φωτογραφία: easytourchina.com

Σε αντίθεση με την κλασική διάταξη των τέρμιναλ που βρίσκονται περιμετρικά του κεντρικού κτιρίου του αεροδρομίου, το τέρμιναλ 3 του αεροδρομίου Capital σχηματίζεται από 2 τεράστια τριγωνικά κτίρια που βρίσκονται αντιδιαμετρικά.

Οι κορυφές των δύο τριγώνων ενώνονται με γραμμή τρένου, που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία μεταξύ των δύο κτιρίων του τέρμιναλ.

3 Αεροδρόμιο Κανσάι

Οσάκα

Ένα τεχνητό νησί δημιουργήθηκε 5 χιλιόμετρα μακρυά από τις ιαπωνικές ακτές για να στεγάσει το αεροδρόμιο Κανσάι. Την έμπνευση για το νησί είχε ο αρχιτέκτονας Renzo Piano. Το αεροδρόμιο εξυπηρετεί την Οσάκα που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων, ενώ συνδέεται με την ακτή μέσω γέφυρας.

Διεθνές αεροδρόμιο Κανσάι
Φωτ: jnto.org.au
Διεθνές αεροδρόμιο Κανσάι
Φωτ: wikimedia.org

Αν και το κτίριο του αεροδρομίου είναι εντυπωσιακό, το αεροδρόμιο Κανσάι κατατάσσεται στα μεγάλα αρχιτεκτονικά έργα κυρίως επειδή χτίστηκε κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα.

4 Αεροδρόμιο King Abdulaziz

Τζέντα

Το διεθνές αεροδρόμιο «King Abdulaziz» σχεδιάστηκε με τρόπο που αντικατοπτρίζει τη νομαδική παράδοση της Σαουδικής Αραβίας. Θυμίζει σκηνές νομάδων στην έρημο, σε έναν περίεργο συνδυασμό με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική.

King Abdulaziz Airport
Φωτ: thisisblamiam.wordpress.com
Αεροδρόμιο Τζέντα
Φωτ: wallinside.com

Το αεροδρόμιο ολοκληρώθηκε το 1981, χάρη στον ιδιαίτερο σχεδιασμό του απαιτείται ελάχιστη ενέργεια για να διατηρείται δροσερό μέσα στην καυτή έρημο.

5 Αεροδρόμιο Ράλεϊ-Ντάραμ

Βόρεια Καρολίνα

Το αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τις πόλεις Ράλεϊ και Ντάραμ στη βόρεια Καρολίνα, είναι εμπνευσμένο από την κουλτούρα του Νότου. Το αεροδρόμιο βρίσκεται κοντά στο «Ερευνητικό τρίγωνο», μια περιοχή που εδρεύουν αρκετές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πανεπιστήμια.

Αεροδρόμιο Ράλεϊ - Ντάραμ
Φωτ: Paul Dingman
Αεροδρόμιο Ράλεϊ - Ντάραμ
Φωτ: arconas.com

Το τέρμιναλ 2 του αεροδρομίου Ράλεϊ-Ντάραμ περιλαμβάνει μεγάλες επιφάνειες από ξύλο και γυαλί, σε αντίθεση με τα περισσότερα αντίστοιχα κτίρια που κατασκευάζονται από μέταλλο και γυαλί.

6 Aeropuerto de Carrasco

Μοντεβιδέο

Το αεροδρόμιο Carrasco στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης θυμίζει έντονα κινούμενους αμμόλοφους, σαν αυτούς που απαντάμε σε ολόκληρη την ακτογραμμή της λατινοαμερικανικής χώρας.

Αεροδρόμιο Μοντεβιδέο
Φωτ: aeropuertodecarrasco.com.uy
Aeropuerto de Carrasco
Φωτ: farq.edu.uy

Το εσωτερικό του κτιρίου είναι εξίσου εντυπωσιακό με το εξωτερικό του. Ευρύχωρο, με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που εξασφαλίζουν το φωτισμό του χώρου με φυσικό φως.

7 Αεροδρόμιο JFK, τέρμιναλ TWA

Νέα Υόρκη

Αυτό το τέρμιναλ δεν είναι πια σε λειτουργία, όμως του αξίζει μια θέση στο πάνθεον των κτιρίων αεροδρομίων. Αν και πανέμορφο, το πάλαι ποτέ τέρμιναλ της TWA είχε ένα σχεδιαστικό μειονέκτημα: Δεν είχε τη δυνατότητα να επεκτείνεται παράλληλα με την αύξηση των επιβατών, ούτε μπορούσε να δεχτεί μεγαλύτερα αεροσκάφη.

Αεροδρόμιο JFK - TWA τέρμιναλ
Φωτ: Wally Gobetz
TWA Terminal - JFK
Φωτ: morris - fredmiranda.com

Ένα από τα πιο όμορφα κτίρια αεροδρομίων έμελλε να εγκαταλειφθεί γιατί δεν παρείχε ασφάλεια, ούτε μπορούσε να εξυπηρετήσει τη συνεχώς διογκούμενη επιβατική κίνηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *