Μια αναβάθμιση κόστους... 7 ευρώ ίσως έβρισκε το χαμένο αεροπλάνο

Πτήση MH370 Malaysia Airlines
Φωτ: Edgar Su / Reuters

Μια αναβάθμιση λογισμικού που κοστίζει μόλις 10 δολάρια ανά πτήση, ίσως έδινε με σχετική ακρίβεια το στίγμα της πτήσης MH370. Αν η Malaysia Airlines είχε φροντίσει να αναβαθμιστεί το σύστημα μετάδοσης δεδομένων στην προηγμένη μορφή του, ίσως να είχε βρεθεί το χαμένο αεροπλάνο.

Σύστημα «Swift 64»

Στο Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση MH370 της Malaysia Airlines υπήρχε εγκατεστημένη η βασική έκδοση του συστήματος μετάδοσης δεδομένων «Swift 64». Αν η αεροπορική εταιρεία είχε φροντίσει να αναβαθμιστεί το σύστημα στην προηγμένη μορφή του, ίσως να είχε βρεθεί το χαμένο αεροπλάνο.

Η συγκεκριμένη αναβάθμιση λογισμικού κοστίζει μόλις... 10 δολάρια ανά πτήση (περίπου 7 ευρώ) και είναι υποχρεωτική μόνο για αεροσκάφη που εκτελούν υπερατλαντικά δρομολόγια. Για τα υπόλοιπα αεροσκάφη, αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των αεροπορικών εταιρειών αν θα αναβαθμίσουν το σύστημα μετάδοσης δεδομένων σε προηγμένη έκδοση.

Ανεξάρτητη λειτουργία

Τα προηγμένα συστήματα μετάδοσης δεδομένων παρέχουν σε τακτά διαστήματα αναλυτικές πληροφορίες για την κατεύθυνση της πτήσης και την κατάσταση του αεροπλάνου. Μάλιστα, λειτουργούν ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα υποσυστήματα του αεροπλάνου. Αν πχ κάποιος καταφέρει να απενεργοποιήσει το ACARS, το Swift εξακολουθεί να στέλνει δεδομένα.

Ένα αντίστοιχο σύστημα βοήθησε να βρεθούν τα συντρίμμια της πτήσης 447 της Air France που είχε χαθεί το 2009 στον Ατλαντικό Ωκεανό. Στην περίπτωση της Air France το σύστημα επικοινωνιών ήταν σε λειτουργία, μαζί με τα δεδομένα που έστειλε το σύστημα μετάδοσης δεδομένων η έκταση των ερευνών περιορίστηκε σε μια ακτίνα μόλις 65 χιλιομέτρων.

Αντίθετα, στην περίπτωση του χαμένου αεροπλάνου της Malaysia Airlines, οι έρευνες λαμβάνουν χώρα σε μια τεράστια έκταση που αγγίζει τα... 8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πηγή: Washington Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *