Όλη η αλήθεια για την αεροπειρατεία στην πτήση 702 της Ethiopian Airlines

Αεροπειρατεία - Ethiopian
Φωτ: theguardian.com

Διαβάστε όλη την αλήθεια για την πρόσφατη αεροπειρατεία στην πτήση 702 της Ethiopian Airlines. Αντίθετα με τις περιγραφές των μέσων ενημέρωσης, η πτήση ήταν μια «κόλαση» για τους 202 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

Αλήθειες και ψέματα

Ψέμα 1ο:

Οι επιβάτες φέρεται να μην είχαν αντιληφθεί τίποτα.

Η αλήθεια:

  • Περίπου μια ώρα μετά την απογείωση της πτήσης 702 με προορισμό τη Ρώμη, ακούστηκε ένας δυνατός κρότος που ξύπνησε όσους επιβάτες είχαν κοιμηθεί λόγω του προχωρημένου της ώρας. Είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου. Οι επιβάτες κοιτάζονταν απορημένοι, καθώς δεν φαινόταν να υπάρχει κάποιο τεχνικό ή άλλο πρόβλημα με το αεροπλάνο.
  • Μια αποφασιστική και συνάμα θυμωμένη φωνή ακούστηκε από τα μεγάφωνα: «Καθίστε όλοι κάτω και φορέστε τις μάσκες σας, διακόπτω την παροχή οξυγόνου στην καμπίνα». Η υπόδειξη επαναλήφθηκε άλλες 2 φορές και στη συνέχεια όντως κάποιος σαμπόταρε το σύστημα συμπίεσης της καμπίνας. Όσοι επιβάτες δεν είχαν φορέσει τη μάσκα τους αναγκάστηκαν να το κάνουν για να μην πεθάνουν από ασφυξία.
  • Η θερμοκρασία της καμπίνας είχε πέσει δραματικά. Κάποια στιγμή, το αεροσκάφος άρχισε να χάνει ύψος απότομα (για περίπου 8 δευτερόλεπτα), στη συνέχεια ανάκτησε το χαμένο ύψος και σταθεροποιήθηκε πάλι. Οι επιβάτες έκλαιγαν, ούρλιαζαν ή προσεύχονταν, υπήρξε ο απόλυτος πανικός.
  • Το αεροπλάνο πέταξε για άλλες 6 ώρες χωρίς να υπάρξει κάποια ενημέρωση. Οι επιβάτες ήταν καθηλωμένοι στις θέσεις τους, απόλυτα εξαρτημένοι από τη μάσκα οξυγόνου. Γνώριζαν ότι έχει γίνει αεροπειρατεία, όμως δεν είχαν ιδέα για τα σχέδια των αεροπειρατών και αν θα έβγαιναν ζωντανοί από αυτή την ιστορία.

Ψέμα 2ο:

Φτάνοντας στη Γενεύη, οι επιβάτες είχαν την εντύπωση ότι έφτασαν στον προορισμό τους, δηλαδή στη Ρώμη.

Η αλήθεια:

  • Μετά τις 4:40 που ήταν η προγραμματισμένη ώρα προσγείωσης της πτήσης, οι επιβάτες έχασαν κάθε ελπίδα για προσγείωση στον προορισμό τους, δηλαδή τη Ρώμη. Το αεροπλάνο συνέχισε να πετάει για 1 ώρα ακόμη σε μεγάλο ύψος, όταν στις 5:45 ήταν πλέον εμφανές ότι ξεκίνησε να κινείται κυκλικά.
  • Μετά από 20 περίπου περιστροφές, το αεροπλάνο ξεκίνησε καθοδική πορεία και ακολούθησε προσγείωση. Αμέσως μετά, μια αεροσυνοδός ενημέρωσε τους επιβάτες σχετικά με τον αεροπειρατή - συγκυβερνήτη, ενώ διευκρίνισε πως βρίσκονται στη Γενεύη και πως η αστυνομία σκοπεύει να εισβάλλει στο αεροσκάφος με σκοπό την ασφαλή εκκένωσή του.

Ψέμα 3ο:

Δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή τόσο των επιβατών όσο και του πληρώματος.

Η αλήθεια:

  • Το Boeing 767-300 της Ethiopian Airlines πετούσε για περισσότερες από 6 ώρες με έναν μόνο πιλότο, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο πιλοτήριο σε περίπτωση που κάτι του συνέβαινε.
  • Ο αεροπειρατής εξάντλησε άσκοπα τα αποθέματα οξυγόνου, συνεπώς το αεροπλάνο ταξίδευε χωρίς την απαιτούμενη ποσότητα που ορίζουν οι κανονισμοί ασφαλείας. Άλλωστε, σε περίπτωση αποσυμπίεσης το αεροσκάφος πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση στο κοντινότερο αεροδρόμιο.

Διαβάστε ολόκληρη τη δραματική ιστορία όπως την κατέγραψε ένας 25χρονος επιβάτης της πτήσης 702. Αντίθετα με τις περιγραφές των μέσων ενημέρωσης, ο επιβάτης παρομοιάζει την πολύωρη πτήση με «κόλαση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *